терапии и процедури

КАЛОЛЕЧЕНИЕ И ЛУГОЛЕЧЕНИЕ

В Гранд Хотел Поморие е изградена система за калопренос, чрез която добиваната от езеро кал преминава топлинна обработка и стига директно до сектора по калолечение. По този начин ние имаме възможността да използваме изцяло лечебната сила на поморийската кал, която губи своите лечебни свойства наполовина в рамките на 24 часа след контакта и с кислород.
Въпреки бурното развитие на фармацевтичната промишленост, калолечението все още има огромно значение, поради положителното влияние върху хронични заболявания, на които фармацевтиката все още не може да помогне.

Поморийско солено езеро

Поморийското солено езеро се намира в североизточната част на Поморие. Езерото се образувало по естествен път преди хилядолетия чрез постепенно натрупване на пясъчни насипи, които го отделят от морето. Такива езера се наричат лагуна. Водата в него постъпва по естествен път, при бурно море, когато то залива пясъчната коса и по изкуствен път чрез изграден канал. Водно солевия баланс на езерото е много променлив защото след силното изпарение през летните месеци, неговата соленост се повишава в пъти спрямо нивата от началото на годината. Това допринася за образуването на двата основни лечебни продукта на езерото – Лиманна лечебна кал и луга.

Лечебна кал

Калта от Поморийското езеро е естествен природен продукт изключително ценни лечебни качества. Тя се образува на дъното на поморийското езеро като резултат от редица биологични, химични и микробилогични процеси. Съставена е от многобройни органични и неорганични вещества , които имат активно лечебно-профилактично действие върху човешкия организъм.

Луга

Лугата се получава след изпаряване в солниците на водата от Поморийското езеро и кристализирането на солта. Компресите с луга са най-популярния метод за луголечение. Лугата се загрява до 37-38 ℃ след което се полага под формата на компрес на проблемните места. Луголечението оказва благоприятстващ ефект при заболявания на опорно-двигателния апарат, ревматични заболявания, травматично-ортопедични заболявания и при неврологични заболявания.